Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2009 13:16 - Вечно живото Мъртво море
Автор: destinacia Категория: Туризъм   
Прочетен: 8570 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Израелското Мъртво море е толкова старо, колкото е и стар живота на Земята. Скрито в най-дълбоката долина в света и защитено от величествени пустинни планини, Мъртво море е едно от най-важните неща в земята на мистериите, чудесата и библейските легенди, които ние трябва да посетим и видим преди да е станало много късно. През последните три десеттилетия, изпаряващотот се Мъртво море може да стане едно сухо море. image

"Мъртво море е бил центърът на цивилизацията за 10000 години," казва Bruce Feiler, автор на "Където боговете се родиха. Jericho, най-старият град на Земята, е тук. Тук са живели Авраам, Мойсей, Исус и всички останали. Mойсей беше този, който в Библията разказва историята, как това естествено чудо се е образувало в легендата за Содом и Гомора.”
Днес Мъртво море все още ни озадачава. Защото то е толкова ниско под морското ниво — 395 метра под нивото на Средиземно море. То съдържа всички най-дълбоки земни минерали и най-забележимо, земната сол, която се изпича на буци на брега в подобие на снежни преспи.
Мъртво море е по-солено отколкото Медитеранео и три пъти по-солено от Голямото солено езеро в Юта. Дори не можете да потънете във водите му - то е толкова тежко и концентрирано със сол, че дори е трудно да поставите краката си на неговото дъно. Туристите се тълпят тук за да се наплискат и окъпят в неговата богата на минерали кал, която е казано, че има здравословни качества.

 Мъртво море в действителност не е море, то е затворено безоточно езеро. Местното население го е наричало “Иамха-Мелах”, което ще рече „море от сол” или „солено море”, Ал-Бахър ал-Маит (т.е. мъртво море) и Бахейра Лит (зловещото езеро), за да остане днес Мъртво море.
Раждането на един феномен

В древността до VIII век от н.е. била залята северната част, когато нивото на езерото било 34 метра над днешното. Столетия по-късно ,вкрая на XIX век, нивото достига своя максимум, около 11 м над днешното равнище. По-късно поради промени в климата и усиленото използване на река Йордан за напояване нивото постепенно спаднало.
Самото море заема най-ниската част на дългата 560 км падина Гхор, северното разклонение на Източно - африканската рифтова долина. Преди около 2,5 милиона години мощни потоци се стичали в днешния басейн и отложили дебели пластове от глина, каменна сол и гипс. Валежите намалявали, а изпарениято нараствало и така през хилядолетията морето добива днешната си форма.
Климатът

Мъртво море е разположено в пустиня. Валежите са оскъдни и неравномерни. Зимата е мека и приятна – средната януарска температура е 17 градуса, мразовете са непознати. От друга страна, лятото е много горещо – средната температура през август е 34 градуса, максималната е 51 градуса. Силното изпарение е причина над морето да виси постоянна мараня. Единствената река, вливаща се в Мъртво море, е Йордан.
Солта на земята
image

Водата на езерото е изключително солена, температурата на водата е между 19 и 37 градуса. Водата е гъста – човек се задържа на повърхността й без никакво усилие.
Високата соленост изключва всякакъв животински и растителен свят с изключение на някой бактерии. Рибите, донесени от Йордан и няколко малки притоци умират тук бързо. Въздухът над морето е горещ и слънцето грее безмилостно. Само една капка в окото може да бъде опасна. След съприкосновение с водата по кожата се образува тънък бял слой.
Мъртво море е най-големият „склад” на Земята на сол и различни соли – една четвърт от цялата маса са соли.

Красота от Мъртво мореimage

Полезните свойства на водата в Мъртво море са известни от древни времена. Уникалните климатични условия са довели до образуването на особен вид растения съдържащи високи концентрации на соли и минерали.  Минералите са ключът към разкриването на мистериозните лечебни свойства на Мъртво море.  Те имат важно и голямо биологично значение - сходни са по състав с лимфата и човешката кръв.

 Световни учени анализираха 21 различни минерала, открити в Мъртво море, като отбелязаха полезните им въздействия върху тялото и кожата. Те констатираха, че Мъртво море има поразяваща концентрация от 32-процентно съдържание на минерали, докато морската и океанската вода показват концентрация от само 3%. Минералите са жизненоважна храна за клетките на тялото. Минералите сами по себе си могат да имат изключително съществен оздравителен ефект върху кожата, мускулите,  при проблеми с имунната система и с циркулацията на кръвта. Тъй като минералите са доста малки по своя молекулярен състав, те имат способността да проникват в основния слой на кожата и да подхранват девитализираните клетки. Без минерали не може да се извърши рехидратация, рестабилизация и забавяне на процеса на стареене. Кожата би абсобирала само веществата, които разпознава като компоненти,  подобни на нейните собствени клетки. Минералите от Мъртво море са идентични с минералите, които нашата кожа и тяло използват, и от които се нуждаят за поддържане на здравния баланс.

Пречистените соли на Мъртво море намират и специално приложение в дерматологията – те действат противоалергично, противовъзпалително и успокоява­що при кожни раздразнения и възпаления. Уникалното съчетание на соли, минерали и микроелементи се използва за облекчаване и профилактика при псориазис.

 Клеопатра е използвала ресурсите на Мъртво море за своите известни разкрасяващи терапии и е настоявала пред Марк Антоний да превземе Мъртво море, за да може единствена да се възползва от неговите разкрасяващи свойства.




Тагове:   море,


Гласувай:
4



1. diso - Добре подбрано:)
18.11.2009 17:06
Добре подбрано:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: destinacia
Категория: Туризъм
Прочетен: 28428
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 14
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930