Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2009 23:55 - Перлите на Средиземноморието: МАЛТА
Автор: destinacia Категория: Туризъм   
Прочетен: 7236 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.11.2009 00:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато и да посетите Малта, слънцето, сърдечните малтийци и кристалните води на Средиземно море ще Ви устроят гостоприемно посрещане в страната си, изпъстрена с невероятни пейзажи - пътешествие в миналото и настоящето. Тук историята оживява и хармонизира със Средиземноморската радост от живота и Вие имате възможност да сте част от нея.

Малтийският архипелаг,състоящ се от островите Малта, Гозо и Комино, е разположен в самия център на Средиземно море, на около 90 км от Сицилия и 230 км от Северноафриканското крайбрежие. Остров Малта е с размери  27/15 км. Гозо е почти два пъти по-малък. В Малта няма реки, езера, планини. Типичният малтийски пейзаж във вътрешността на острова е разлети хълмове, с малки ниви по тях, отделени една от друга с каменни огради или... кактуси.

Население - около 400 000 души, столица - Ла Валета, часово време- + 1 Гринуич, религия- католическа, официални езици- малтийски и английски, голяма част от населението говори и италиански, парична единица- малтийска лира = около 2.45 евро, климат- типичен средиземноморски, приятен и здравословен. Средна температура  от ноември до април - 14єС, като в някои от тези месеци  може да достигне и 18-20. През лятото средната температура е около 30-32єС. Но свежият бриз от морето не допуска прекалена горещина дори и в най-знойните месеци. За тези, които искат да избегнат горещините, но все пак да е топло, препоръчваме за почивка периода от октомври до средата на ноември (когато температурата на водата в морето може да се изравни с тази на въздуха – около 27), и месеците април, май, юни.

 image

ИСТОРИЯ
Въпреки малкия си размер, Малта - поради своето стратегическо положение е почти в средата на Средиземно море, на истински морски кръстопът, винаги е играла важна роля в района - от древни времена до днес. Всички периоди в развитието на Малтийския архипелаг са интересни, но два са тези, които се открояват: неолитният и този на рицарите на Ордена Св. Йоан.

Неолитните храмове се считат за най-древният архитектурен паметник в света - по-стари от египетските пирамиди. През 1530 г., рицарите на Св.Йоан донасят нова епоха с огромно културно значение за острова. Преди тях  тук са стъпвали финикийци, картагенци, римляни, араби, норманди и кастилци - всички те са оставили свой отпечатък върху характерните особености на местното население, което най-вероятно е дошло от близкия остров Сицилия.

Историята на рицарите  започва в средата на 11 век в Иерусалим, когато  тяхната главна задача е била да се грижат за ранените и заболелите поклонници тръгнали към Божи гроб. Скоро техните функции се разширили за да се превърнат в главния щит на защитата срещу османското нашествие. В продължение на повече от два века рицарите успявали да отстоят на турските набези, но през 1291 били принудени да напуснат своята крепост - остров Родос и през 1530 година се установяват в Малта. Те бързо подобряват търговията, създават болници и превръщат Малта в културно средище. Островът станал много привлекателен за турската империя поради стратегическото си положение и възможността след завладяването му да се проникне  в Западна Европа. Турската империя напада Малта през 1565 г. с цялата си мощ, превъзхождайки многократно бранителите.  Подпомогнати от малтийското население и подкрепа от Сицилия, рицарите отстояват не само най-важната победа в историята на  страната, но допринасят и за спасяването на  Западна Европа и християнството, спечелвайки една от най-славните битки в Европа - „Голямата обсада”.

След тази победа започва “златна ера” в развитието на културата и изкуствата  в Малта и Гозо. Построена била и нова крепост - столицата Ла Валета, кръстена на нейния основател - Великият магистър Жан Парисо Ла Валет, под чието ръководство малтийците разбили турския нашественик.  Укрепленията и постиженията на изкуствата от това време, съкровищата в музеите и черквите, са сътворени от най-известните художници, архитекти и скулптори от тази епоха. Това е накарало Сър Уолтър Скот да опише Валета като ”Град, построен от джентълмени - за джентълмени”.

През 1798 г. Малта е завладяна от Наполеон, което довело до приключване епохата на рицарите. Но и престоят на Императора  бил кратък - само две години, след което с помощта на Великобритания малтийците успяват да изгонят френския гарнизон. Този момент е и началото на тясната връзка на островите с Великобритания – Малта се превръща в една от перлите на Английската корона ! През 1964 година Малта е обявена за независима, а през 1974 година става Република.
image


ФОЛКЛОР И ПРАЗНИЦИ

Малтийците обичат празненствата. Всяко село и градче има своя празник - “феста”, който е посветен на светеца-патрон. Фестата е най-важното събитие в календара на всяко населено място и всички участват активно в нейното подготвяне и провеждане. Улиците се украсяват със знамена, огромни драперии, а вечер – с хиляди разноцветни светлини. Специално внимание се отделя и на украсата на черквите. В деня на празника статуята на светеца-патрон се понася на раменете на няколко мъже из улиците на селището, а тържественият камбанен  звън придружава процесията. Вечерта завършва с грандиозни фойерверки.

Изключително интересно е да се посети Малта по Коледните празници и на Великден – на определени места се организират грандиозни шествия-процесии,  пресъздаващи сцени от Библията.                                                            

 ЖИЗНЕН СТАНДАРТ 

Не може да се каже, че в Малта има бедни хора. По улиците е невъзможно да се срещнат просяци. Статистиката не отчита население, живеещо на границата на бедността! За това говори и самият факт, че минималната заплата е 1.25 лири на час (равняващи се на около 3 евро (при обменен курс 1 лира = около 2.45 евро).  Средноквалифицираната работна сила е платена между 1.75 и 3  лири на час. Размерът на пенсиите варира – между 250  и 400 лири /максималната е 500 лири/. Но за да се придобие по-ясна представа на какво се равнява тази сума трябва да се има и предвид какво може да се купи с тези пари: например с парите за 10 часа неквалифициран труд човек може да се изхрани 1 седмица, или да си плати месечните разходи за ток и вода, или да купи около 27 литра безоловен бензин.

В общи линии стандартът може да се определи като нещо средно между Западна Европа и България. И все пак – със 100 евро в Малта могат да се купят повече стоки и услуги в сравнение с много други европейски страни. По-евтино е отколкото в Италия, Гърция, Испания, Белгия, Холандия, Швейцария, Франция...

Прегледите и лечението в Държавните болници са безплатни, образованието в държавните училища и Университета е също безплатно както за малтийските, така и за всички граждани на ЕС. (всеки студент малтиец, независимо от успеха си и доходи на семейството получава стипендия).
Каквото и да предприемете по време на почивката в Малта, Вие ще запазите ярък спомен от престоя си на този малък архипелаг, от богатото историческо наследство и неповторимо крайбрежие. Описват Малта като един голям музей на открито.
Характерно за Малта е разнообразието. Където и да отседнете на острова, няма да сте далеч от богатото археологическо и културно наследство, от крайбрежната ивица, от многобройните заведения - кафенета, барове, ресторанти или пъстроцветния пазар. Дори и при най-кратък престой ще имате възможност да се насладите на вкуса на изкушенията, които островите предлагат.

image

Полезна  информация:

 
  •      Банки – работно време от 8-13.30 ч., понеделник до събота, два пъти в седмицата – и след обяд.
  •      Магазини – работно време от 9 до 19 ч. повечето от тях с прекъсване на обяд от 13-16 ч. – 6 дни в седмицата. Най-популярни “шопинг”-центрове: Слима и Валета - с богатата си магазинна мрежа
  •      Коли под наем – Малта се слави с едни от най-ниските си цени за отдаване на коли под наем (колите са с десен волан).
  •      Барове, ресторанти, кафенета, дискотеки: Най-популярното място в Малта – с най-голяма концентрация на барове, ресторанти и дискотеки е районът Пачевил (St.Julians) – над 50 на брой.
  • Ляво движение

image

Другите известни курорти като Буджиба и Слима предлагат също голям брой заведения от всякакъв вид - много разпространени са така нар. “танц-барове” – с музика, без изявен дансинг
. В ресторантите се сервира храна от европейската кухня (особено популярна е италианската), китайската, индийската, Близко и Далечноизточната кухня. Храната, която се сервира е винаги много обилна като количество, вкусна и с доказано качество!

 Валета – столицата на Малта истински град-музей. На всяка крачка се срещат величествени сгради с изящни орнаменти, внушителни черкви, впечатляващи  палати от 16,17,18 век... Валета безспорно е най-важният исторически паметник и в областта на изкуството, построен от рицарите от ордена “Св. Джон” в средата на 16 век.

Сред паметниците на величественото минало се откроява внушителната Катедрала “Св.Йоан Кръстител” (St.Johns Cathedral). Тук ще имате възможност да се възхитите и на грандиозната картина на известния италиански художник Караваджо “Обезглавяването на Св.Йоан Кръстител”, както и на изящни фламандски стенни гоблени. Палатът на Великия магистър – мястото, което винаги е било свързано с властта - седалище на Великия магистър, на британския губернатор, а сега – на Президента на Републиката. Оръжейната изложбена зала към Палата  напомня за миналите славни времена на рицарството.

Градината  Upper Barakka, от която се  открива неповторима гледка към пристанищата на Валета, историческите Три Града и района Флориана.

Мултивизуалното шоу, пресъздаващо на широкоформатен екран 7000 годишната история на архипелага. Филмът е озвучен на 15 езика.

Мдина - старата столица на Малта, “градът на тишината”, както го наричат също, впечатлява днес най-вече с очарованието на бароковите сгради, в които живеят потомци на малтийската аристокрация, религиозни ордени или са приютили музеи и изложби. Палатът на Магистър Вилена, Палатът Falzon, Катедралния музей са задължителни места за посещения.

Непосредствено до Мдина – в градчето Рабат, може да се посети пещерата, в която се е приютил Св.Павел след корабокрушението си през 60 г.пр.Хр., а така също и Катакомбите на Св.Павел и Св.Агата, чийто влажни стени са приели костите на хиляди древни жители на архипелага.

Palazzo Parisio - Вероятно думите „малкият Версай” най-добре описват този аристократичен дом на маркиз Сиклуна. Построен с много вкус и желание за красота, ограден от прелестна градина от средиземноморски растения, богат на произведения на изкуството - този палат и днес смайва с грандиозност и изисканост.

imageimage

imageimage

 Синята пещера - това забележително природно творение, приличащо на Синята пещера  на остров Капри, но по-голяма и по-красива, предлага изключителна наслада на тюркоазената вода, чийто цвят се променя в пещерите  според цвета на дънните корали...

 Съседните острови Гозо и Комино:

Гозо -   с величествената Цитадела в центъра на острова, древно убежище и крепостна защита на населението срещу атаките на пирати и турци. И разбира се чудните творения на природата

“Синият прозорец” imageи “Затвореното море”, златистите пясъчни плажове, историческите храмове Гжантия, сътворени между 3600 и 3000 години преди н.е. Остров Комино с Прелестната си Синя лагуна - красив Средиземноморски залив неумолимо привличащ с възможно най-синия морски цвят........

Източник:  Списание DIANA

 




Тагове:   Малта,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: destinacia
Категория: Туризъм
Прочетен: 28418
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 14
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031